woensdag 26 september 2012

Voorraadbeheer

Gebleken is dat vooral het voorraadbeheer (waar trouwens ook de nodige tijd in gaat zitten) heel belangrijk is in een periode als deze. Door heel goed bij te houden wat je in huis hebt, blijf je niet ineens met restjes zitten die je vergeten was en dan weg moet gooien.

Vandaag vond ik in de koelkast nog een eenpersoonsportie havermoutpap met rozijnen en appel. Ondanks dat het er in een grote pan instond, was ik het dus gewoon bijna vergeten! Op mijn planning stond dat ik er gistermiddag havermout-drie-in-de-pannetjes van had willen bakken, maar doordat beide kinderen pas na vier uur thuiskwamen, is het daar niet meer van gekomen. Maar ja, volgens mijn hoofd was het dus al op.
De havermout werd mijn ontbijt. Dochter heeft joghurt met ananas gegeten en de mannen cornflakes met suiker en melk.
€ 1,35 (havermout is al eerder verrekend)

De kinderen hadden weer de zelfgebakken pizzabroodjes mee, terwijl manlief en ik gewoon braaf 2 boterhammetjes met goudse boerenkaas hebben genomen.
€ 0,50 (de kaas hebben we gratis gekregen)

Avondeten:
Stoofvlees met jus, biologische aardappeltjes uit de oven en (biologische) peterselie-worteltjes.
€ 7,12

Etenskosten voor vandaag: € 8,97

Dan nog even antwoord op de vraag van Ettje:
"Waar ik benieuwd naar ben, vol het met belangstelling, is: nu eet je regelmatig iets uit de vriezer erbij. Maar er komt een moment dat dat ook niet meer kan omdat het op is? Tel je dat wat je uit de vriezer eet ook bij de prijs op? En hoe ga je het doen, met hetzelfde bedrag als je vriezer leeg is? "

We eten inderdaad regelmatig iets uit de vriezer. Soms kook ik speciaal voor, zodat we later uit de vriezer kunnen eten; dat reken ik inderdaad mee in de prijs. Het komt echter ook regelmatig voor dat ik bijvoorbeeld soep of ragout maak. Daarvan eten we dan eerst en wat er overblijft gaat in een bakje de vriezer in. De kosten van dat gerecht heb ik dan al meegerekend in de andere dagprijs (zoals vandaag met de overgebleven havermout) en tel ik niet nog een keer dubbel mee.
Groenten uit de groentenkist gok ik altijd maar een beetje (volgens mij meestal een ietsje te hoog), zodat het ongeveer uitkomt op de € 10,85 die ik per week betaal.

De kans dat de vriezer leeg komt, is niet zo heel groot, maar het zou theoretisch kunnen gebeuren.
Hiervoor reserveer ik maandelijks € 20,- in het potje "aanbiedingen". Zo hebben we deze maand € 20,10 uitgegeven aan 4 kilo varkensgehakt, een dikke kilo varkensribbetjes en een kilo varkensrolladevlees. Daarvan is het grootste deel meteen de vriezer ingegaan. Zo zorg ik dat de vriezer niet alleen leeggegeten, maar ook continu weer bijgevuld wordt en dat gebeurt ook gewoon van die € 10,- per dag.

Volgende maand zal ik ook wat meer op achtergronden ingaan en recepten geven die we gaan uitproberen/hebben uitgeprobeerd, zodat het duidelijker wordt hoe ik het probeer aan te pakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten